7.3.2014

Naistenpäivän tunnelmiin virittäydyttiin Rohkean Liisan tarinan myötä


Näyttelijät

Näin naistenpäivän alla Kampissa nähtiin eilen 1700-luvulle sijoittuva näytelmä poikkeuksellisen valveutuneesta ja rohkeasta naisesta. "Rohkea Liisa Wirkkala" on Kampissa vapaaehtoisena toimivan Ritva Klemolan käsikirjoittama ja tuottama näytelmä esi-äidistään Liisasta, joka aikanansa uskalsi uhmata yleisiä normeja ja nousta väkivaltaista aviomiestään vastaan. Näytelmän näyttelijöinä Ritvan itsensä lisäksi toimi myös muita Liisan jälkipolveen kuuluvia sekä heidän ystäviään. Näytelmä perustuu tositapahtumiin ja Ritvan tekemään sukututkimukseen. Tiedot tapahtumista on kerätty muun muassa kirkon kirjojen merkinnöistä.

  

Yleisöä ennen näytelmän alkua.


"Liisa Wirkkala syntyi 1691 Kaustisen Wirkkalan Alitalossa.
Hän avioitui uudelleen Hanni Puusaari–Hannilan kanssa ensimmäisen aviomiehen korpraali Johan Svartlockin kuoltua.
 
Avioliitto Hannin kanssa osoittautui vaikeaksi. Ei mennyt
montakaan vuotta kun Liisa halusi saada avioeron väkivaltaisesti
käyttäytyvästä Hannista, mutta siinä hän joutui silloisen vallankäytön pyöritykseen. Vuonna 1734 laaditun aviokaaren mukaan eron sai vain, jos oli uskoton avioliitossa tai kadonnut jäljettömiin. Lakia toteutettiin Raamattua tulkiten."



Liisa ja Hanni kirkkoraadin edessä.


"Liisa yritti rohkeasti saada avioeron vetoamalla Raamattuun,
apostoli Paavalin sanoihin: "se on oikia leski joka yxinäs on". Liisan ja Hannin asiaa käsiteltiin kirkkoraadissa, tuomiokapitulissa ja kinkereillä viitisen vuotta. Hanni oli äitinsä puolelta pappissukua, mikä seikka ei liene ollut ainakaan vahvistamassa Liisan oikeuksia. Arvella voi myös, oliko Liisa saanut oppia näkemykseensä seudulle levinneestä kirkon sanomaa vastustavasta herätysliikkeestä, jossa korostettiin mm. yksilön vapautta. Liisa eli kautena, jolloin muutoksen tuulet henkäilivät kansan pariin ja kansa kuitenkin vielä turvautui omiin noita- ja poppakonsteihinsa."



Näytelmää säesti Tomas Takolander.


 Näytelmän ensiesitys oli Tapio Wirkkalan puistossa Arabianrannassa 22.8.2013. Oli todella hienoa saada näytelmä myös tänne Kamppiin!

Mikäli joku lukijoista innostui myös omien sukujuuriensa ja sinne kätkeytyvien tarinoiden selvittämisestä, Ritva ohjaa Kampissa Sukututkimus - ja tarinankerronta ryhmää joka toinen torstai. Palvelukeskuksesta voi tiedustella, mahtuuko ryhmään uusia jäseniä vielä kevään aikana.

Hyvää naistenpäivää kaikille ihanaisille lukijoillemme!


Näytelmän naisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti