27.10.2015

Asiakkaiden palaute- ja kyselytunti Kampin palvelukeskuksessa

Kampin palvelukeskuksessa järjestetään kerran kuukaudessa asiakkaiden palaute- ja kyselytunti, tilaisuuden vetäjinä vuorottelee palvelukeskuksen henkilökunta. 9.10.15 paikalla oli 11 asiakasta, tilaisuuden vetäjänä oli johtaja Riitta Kauppila. Tilaisuudessa keskusteltiin kuukauden aikana tulleista palautteista ja aloitteista.

Tiistaitanssien alkuaikaa oli toivottu siirrettävän klo 13. Juhlasali on monitoimisali, jossa on luentoja, liikuntaryhmiä, tansseja, kulttuuritilaisuuksia, juhlia, lauluryhmien harjoittelua ym. Tansseja pidetään kahdet viikossa, aikaa juhlasalin parhaasta toiminta-ajasta kuluu seitsemän tuntia. Jos tiistaitanssit siirretään alkamaan klo 13, tiistai-aamusta pitää poistaa yksi liikuntaryhmä.

Torstaille toivotaan juhlasaliin lisää venyttely- ja tuolijumppaa, joita on kerran viikossa jo nyt.  Torstaina juhlasali on varattu muille ryhmille. Palvelukeskuksessa pyritään järjestämään monipuolista liikuntaa ja asiakkaita ohjataan myös liikuntaviraston ja muiden liikuntaa järjestävien tahojen toimintaan. Samankaltaisia ryhmiä ei pystytä järjestämään useita kertoja viikossa. Yhdessä palautteessa kiiteltiin mosaiikkiryhmän toimintaa. Karaokeen toivotaan hengellisiä levyjä, joita ollaan taloon hankkimassa.
 
Riitta Kauppila esitteli palvelukeskustoiminnan toteutumista alkuvuoden aikana. Esitys kirvoitti hyvää keskustelua. Asiakkaat toivoivat, että asiakasneuvoston tunnettavuutta lisättäisiin. Tilaisuudessa päätettiinkin, että syksyn aikana järjestetään keskustelutilaisuus, jossa asiakkailla on mahdollisuus keskustella asiakasneuvoston jäsenten kanssa. Asiakasneuvoston pöytäkirjat ovat luettavissa neuvonnassa olevassa kansiosta, kansioon toivottiin myös yhteistoimintaryhmän pöytäkirjoja. Yhteistoimintaryhmän pöytäkirjoja toivottiin myös nettiin, sihteeri on lähettänyt viimeisen pöytäkirjan viestintään, joten asia on jo hoidossa. Palvelukeskusten nettisivuille toivottiin tekstiä asiakkaiden esittämistä palautteista ja aloitteista, sekä niihin annetuista vastauksista. Aloite viedään eteenpäin palvelukeskuksesta.

Tuli myös palautetta, että Kampin kimmat ja kundit-blogissa on ongelmana se, ettei sinne voi kommentoida rekisteröitymättä. Tilaisuuden jälkeen kokeiltaessa kommentointi onnistui. Ilmoitustaululle toivottiin kynää ja pieniä paperilappuja, jolloin asiakas voi kirjoittaa ylös mielenkiintoisia tapahtumia. Taululle toivottiin myös kalenteria. Toiveet toteutetaan. Kaikkien palvelukeskusten ohjelmat ovat kansiossa luettavissa, niitä ei saada mahtumaan ilmoitustaululle.
Tilaisuudessa keskusteltiin siitä, että kaikkiin ryhmiin ei pääse, koska ne ovat täynnä. Palvelukeskuksessa on paljon vapaaehtoisten ohjaamia ryhmiä, ohjaajat määrittelevät, minkä kokoinen ryhmä on sopiva. Osa ryhmistä toimii jatkuvasti samalla kokoonpanolla, osa on määräaikaisia, osaan pääsee, jos joku muu jää pois. Riitta Kauppila muistutti, että Työväenopisto tarjoaa palvelukeskuksissa edullisia ryhmiä eläkeläisille, joten Työväenopistonkin tarjontaan kannatta tutustua.
Lopuksi käytiin keskustelua tilavarauksista ja uusien ryhmien perustamismahdollisuuksista. Mukana oli uusi asiakas, joka odotti talon esittelyä. Hänelle kerrottiin aulaemännistä ja –isännistä, jotka päivystävät sisääntuloaulassa joka päivä lounaan molemmin puolin. He kierrättävät talossa ja kertovat ei toiminnoista. Tilaisuus oli antoisa ja osallistujat pitivät hyvänä sitä, että he voivat keskustella talon toiminnasta.

Seuraavat tilaisuudet ovat 13.11.15 klo 11:30-12:30 ja 11.12.15 klo 11:30-12:30 Fadessa. Tervetuloa!
 

20.10.2015

Mikä fiilis!

Mikä fiilis! - tanssitempaus järjestettiin Vanhusten viikolla 6.10.2015 Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä. Tanssiesityksessä oli mukana 70 tanssijaa. Osa tanssijoista harjoitteli esitystä täällä Kampissa, osa Töölön palvelukeskuksessa. Lapsiesiintyjien treenit olivat Liikuntastudio Luhtavillan tiloissa.

Seniorit olivat mukana paitsi tanssimassa, myös mm. kuvaamassa esitystä. Koko prosessista kertoo "Making of"- video.  

Tempaus on osa Eläkeliiton ja Ehkäisevän päihdetyön (EHYT ry) LähiVerkko-projektia.
 

Touhutontut 2015



Kampin palvelukeskuksen Touhutontut haluavat ilahduttaa tänäkin vuonna Helsingin eteläisen alueen kotihoidon vanhusasiakkaita. Lahjoituksena saadut ja luonnosta kerätyt materiaalit muuntuvat taitavissa käsissä joulukoristeiksi ja (mieltäkin) lämmittäviksi pehmeiksi paketeiksi.
 
  
Myös joulukortit valmistuvat tonttujen pajassa. Niihin liitetään hyvän joulun toivotukset tontuilta, Kampin palvelukeskukselta, Kampin Lähimmäistoiminnalta ja kotihoidolta. 
 
Marjatta-tontun ahkerat kädet


Marja-tonttu ideoimassa joulusydämiä

Tänä vuonna hommat aloitettiin jo hyvissä ajoin syyskuun alussa. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 10 - 12 alimman kerroksen Keltsussa. Tonttujen touhuja luotsaa vapaaehtoinen Ira. Tonttuiluun voi osallistua niin usein kuin haluaa, kaikki työpanos vie lämmintä joulun ajatusta eteenpäin. 
 
Eeva-tonttu ja sylillinen Apupupuja

Viime vuonna paketoitiin noin sata lahjaa! Vuoden takaisista tunnelmista juttua täällä.
 
Hyvää joulun odotuksen aikaa kaikille toivottavat
Touhutontut




9.10.2015

Körmyjen muistokonsertti – "Muistelemme heitä, jotka ovat luotamme poistuneet"

Tilaisuuden juonsi johtaja Riitta Kauppila

1.10.2015 järjestettiin Kampin palvelukeskuksessa muistokonsertti, jossa muisteltiin pois nukkuneita palvelukeskuksen aktiiveja, konsertissa oli mahdollisuus muistella myös muita läheisiä. Konsertin aloitti Tapani Luhtaranta kappaleella Soittajan kaipuu. Kappale viritti meidät muistokonserttiin, jossa  muistelimme niitä, jotka ovat luotamme poistuneet. Muistelimme heitä kiitollisuudella Anna-Mari Kaskisen sanoin:
Katse, hymy hiljainen,
kiitos, että annoit sen.
Kuljit tietä palan matkaa,
että jaksan jälleen jatkaa.
Yli mustan virran veit.
Kiitos siitä, minkä teit.

Aloite konsertista tuli Körmyjen lauluryhmän johtajalta Tauno Himaselta. Körmyjen joukosta on poistunut useampi henkilö lyhyellä aikavälillä. Muistelimme Kampin palvelukeskuksen viihdyttäjiä Tapsaa, Kalervoa, Jussia ja Eeroa. Samalla me kaikki voimme muistella meille rakkaita, jotka ovat edesmenneet. Tapsa, Kalervo ja Jussi toimivat pitkään erilaisissa vapaaehtoistehtävissä, Eero lyhyemmän aikaa. Tapsa viihdytti meitä hanurillaan ja oli tärkeä osallistuja Olkkarin keskusteluryhmissä. Yhdessä Ainon kanssa he perustivat Hanurilaulajat, jotka edelleen kokoontuvat torstaisin Fadessa. Kalervo lauloi ja ohjasi Chi Kung-voimistelua yhdessä Hilkan kanssa. Kalervo tunnettiin lämpimänä ja tekemiseensä vihkiytyneenä vapaaehtoisena. Jussi näytteli, järjesti iltamia, toimi Körmyjen toimihenkilönä, veti yhteislauluja. Yhdessä Annen kanssa he erikoistuivat sketseihin näyttelemisen ohella. Erityisesti voimme muistella Jussia herrasmiehenä, joka oli aina hyvin pukeutunut ja valmis toimimaan. Eero toimi vapaaehtoisena tanssien isäntänä ja Körmyissä laulajana.
 

Olemme menettäneet meille rakkaat ihmiset, talo on menettänyt aktiiviset vapaaehtoiset ja erityisesti menetys on koskenut Körmyjä. Konsertissa kuulimme muistelumme kohteena olevien henkilöiden toivelauluja.


Konsertissa Körmyjä johti Tauno Himanen ja säestäjinä toimivat Tapani Luhtaranta ja
Raija Alestalo
 
En päivääkään vaihtaisi pois
Vaihtaisimmeko joitakin päiviä pois? Kuolema saa meidät miettimään, mitä on hyvä elämä. Hyvä elämä on jokaiselle eri, toiselle se on hyvin sujuvaa arkea, toisille varallisuutta, jotkut viihtyvät kotona, toiset matkustelevat. Hautajaisissa kuulee usein keskusteltavan siitä, oliko vainaja saanut hyvän elämän. Jorma Palo pohtii kirjassaan: Saanko elää, saanko kuolla, hyvän elämän sisältöä monelta kantilta. Hän kirjoitti kirjan eläessään syöpädiagnoosin kanssa, hänen elämässään kuoleman ajatus oli pitkään läsnä sairauden myötä. Palo kertoo ruotsalaisen filosofin Tornbjörn Tännsjön esittämästä kolmesta ajatuksesta hyvästä elämästä. Niistä ensimmäisen mukaan elämän tarkoitus on saada mahdollisimman moni toive täytetyksi: mitä enemmän täyttymyksiä, sitä parempi elämä on. Toinen ajatus on, että elämä koostuu onnesta ja nautinnosta: mahdollisimman paljon nautintoa ja mahdollisimman vähän kärsimystä. Kolmas ajatus on moraalisen täydellisyyden pyrkimystä: mitä paremmin ihminen pystyy toteuttamaan itseään ja päämääriään, sitä enemmän hän saa aikaan ja sitä parempi elämäkin on.

 
On hyvä, jos osakin näistä ajatuksista toteutuu. Kaikilla meillä on sekä onnea että kärsimystä, hyvät ja huonot ajat vaihtelevat. Päämääränä on kuitenkin elää mahdollisimman hyvä elämä ja vaikuttaa siihen, että läheisillämme ja kanssamme kulkevilla olisi myös hyvä elämä.
 
Kirsti Aaltonen lausui runon "Karavaani"
 

Körmyt lauloivat  Kaksipa poikaa Kurikasta, Vanhoja poikia viiksekkäitä, Keltaruusu. Rantakoivun alla, Suhmuran Santra, Kotimaani ompi Suomi, Satumaa.
Asiakkaat kävivät lausumassa omia muisteluitaan. Tilaisuus päätettiin Anna-Mari Kaskisen sanoin:
Kiitos vuosien ystävyydestä,
jaksoit myös pimeät päivät.
Kiitos ilosta, yhteydestä.
Aarteeksi sanasi jäivät.
                                                
teksti: Riitta Kauppila

7.10.2015

Vapaaehtoisten syysseminaari vm. 2015

"Yksinäisyys on vaarallisempaa, kuin ylipaino", aloitti Helsinki Mission toiminnanjohtaja Olli Valtonen omassa esityksessään "Yhteistyö ja lähimmäisen rakkaus".  Samaa teemaa käsitteli myös Kampin palvelukeskuksen johtaja Riitta Kauppila omassa avauspuheenvuorossaan.

Helsinki Missiossa toimii runsaat 1200 vapaaehtoista ja meillä Kampissa on liki 200 vapaaehtoista. Palkatun henkilökunnan työpanos ei riitä, yksinäisyyden ja syrjäytymisen torjuntaan, joten ilman vapaaehtoistoimijoita palvelu tässä mittakaavassa ei olisi mahdollista.  

Helsinki Mission toiminnanjohtaja Olli Valtonen 




Vapaaehtoistoiminnasta Pollissa, oli meille kertomassa Laura Liikanen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä. Pollissa vapaaehtoiset ovat ratkaisevassa roolissa vapaaehtoistoiminnan kehttämisessä. Laura kertoi heidän ottavan mielellään vastaan uusia ideoita ja ehdotuksia, mitä vapaaehtoinen voisi tehdä omaishoitajien tukemiseksi. Omaishoitajuuden kokeneet voivat toimia myös vertaisystävänä ja vertaisohjaajina. 
 
Seminaarin viimeisessä puheenvuorossa Kari Kosonen kuvasi, että "yksinäisyys sai minut etsimään toimintaa ja tekemistä". Vuonna 2010 hänen tyttärensä vinkkasi ottamaan yhteyttä Kalliolan Setlementtiin. Kalliolassa hän sai kuulla, että he ovat käynnistämässä Matinkylän asukastaloa. Matinkylän asukastaloon Kari Kosonen perusti Äijä-ryhmän, joka toimii edelleen. Ryhmässä kokoontuu viikoittain 12 henkilöä. Kari Kosonen sai Espoon vapaaehtoistekopalkinnon vuonna 2014.    
       
Tilaisuuden päätteeksi Kampin Vapaaehtoiset nauttivat kahvista ja 
vaihtoivat mm.  syysseminaaarissa syntyneitä ajatuksia

Marja Ranta 6.10.2015